Fottbrazileiro

Fottbrazileiro
Tout le monde joue au football au Bresil

dimanche 26 décembre 2010

Galatasaray Yonetimi nereye kosuyor?

Simdi musaade ederseniz futbol dunyasindan orneklerle GS SK yonetiminin vizyonunu ve nereye kostuklarini inceleyelim: 

"Bir futbol kulubu dunyanin en zengin kulubu de olsa (ki biz degiliz), eger yonetiminde ve finansal disiplininde carpikliklar yasiyorsa, bu kulupte kacinilmaz son, kotu yonetilen ve daha az zengin (fakir dememek icin bu deyimi kullaniyorum) futbol kuluplerinden farkli olmuyor. Manchester United kuresel marka olabilmeyi becerebilmis dunyanin en zengin ve en degerli kulubu olmasina ve yillik 325 milyon euroluk bir GELIR elde edebilmesine ragmen, milyar dolar'a ulasan borc yapisi kulup yonetiminde bir zaf oldugunun isareti. Bunun gerek kulup nezdinde ve gerekse ulke futbol otoriteleri (FA) tarafindan sorgulanmasi gerekiyor.
Bir kulubun tum harcamalarinin ve asiri borclandirilmasinin mutlaka kontrol ve disiplin altina alinmasi Manchester United orneginde oldugu gibi cok onemli.
Kulubun borclanmasi bazen mevcut finansal acigin kapatilmasi nedeniyle ( ki biz bunu yeniden yapilanma adi altinda tum borclari bankalardan aldigimiz kredilerle odeyip inanilmaz bir faiz yukunun altina yatarak yaptik) bazen de (!) yapilan yanlis transfer harcamalari nedeniyle ivme kazanmaktadir. Ozellikle hesapsiz kitapsiz ve kulup yararina degil de baska yararlara hizmet eden abuk transferler kulup fonlarinin heba edilmesinin baslica nedenlerinden en onemlisidir.
Simdi yine mi transfer diyenlere hemen sunu soyluyeyim: Bu sozler bana degil memlekimizde futbol konusunda cok degerli calismalari olan Sn Tugrul Aksar'indir.
Siz istediginiz kadar yinemi deyin, gercek bir tokat gibi suratinizda bir gun patlar ve kendinizi tepetaklak alt liglerde bulursunuz.
Gercek suki (nedense bankaci arkadaslarimiz bu gerceklerden bahsedeceklerine bir yandan asparagas islerden bahsetmekte bir yandan da bizim gibi bunlari gundeme israrla getirenlere yinemi transfer diyerek engel olmaya calismaktalar) evet gercek suki bir futbol kulubunun gelirinin %50sinden fazla borclanmasi intahar niteligindedir. Bu borc sarmalina giren kulupler asla kurtulamamaktadirlar. Yetersiz ve zayif finansal yapi, sportif basariyi engelliyor, sportif basarisizlik ise rekabette geri kalan kulubun gelirlerini daha da dusuruyor ve kulup her gecen sezon gitgide dibe vurmaya ve bir fasit dairede donmeye basliyor. Bundan kurtulmak ise cok ama cok guc. Fransa'da Saint Etienne "elite" donebilmek icin 10 yil ugrasti, bir zamanlar Avrupa sampiyonasinda karsimiza dikilmis olan Leeds United ise alt kumede (su anda 2.lig 2.si) hala debelenmekte. Bu yonetim tarzi ve finansal duzensizlik ise cozumsuzlugun  ta kendisi. Iste bu nedenle kulup uyelerinin bu duruma "zamaninda" dur demeleri gerekmekte. Yonetim Kurulunun akliselim uyeleri, divan kurulu ve kongre uyelerine dusen "esas" sorumluluk iste bu.

Bu durumun bir ilginc  ornegini daha vereyim:

Portsmouth 2008 yilinda Federasyon Kupasini (FA Cup) kazandi. (Ayni bizim 2000 yilinda UEFA Kupasini kazandigimiz gibi) Ama o donem kulubun yonetimi o kupayi kazanabilmek ugruna oyunculara ve transfere cok para harcadilar. Bir sarmala giren kulubun borclari alabildigine artti ve onlari ucurumun kenarina getirdi. (Bu sizlere bir sey hatirlatiyormu bilemem). Portsmounth'u daha da zorlayacak bir vergi konusu da devreye girince FA ise el koymak durumunda kaldi (borclarin yeniden yapilandirilmasi icin banka faizinin altina yatmak gibi).
Portsmounth'un mali sorunlari 2006 yilinda Sacha Gaydamak'in kulubu Suleyman El Fehim'e satmasi ile daha da buyumeye basladi. (Seyrantepe'nin arap ortaklari ilk adim) El Fehim kulubu Ali Al Faraj'a o da Hong Kong'lu Balram Chainrai'ye satti. Bu arada kulup vergi borclari ve futbolcu alacaklarini odeyememekte ve surekli kan kaybetmekteydi. Yedi ayda tam dort kez satilan Portsmouth ornegi bize cokmu yabanci??? Bu tur seyleri yasamamiz cokmu olasilik disi?
2010 subatina kadar bir odeme plani sunamayan kulup yuksek mahkeme tarafindan hesaplarinin incelenmesi ve bir care bulunabilmesi amaciyla profesyonel bir yonetime teslim edildi. Bu da bir care olmayinca  Portsmouth kendini bir alt kumede buldu. Bir zamanlarin unlu kulubu 2.ligde 15. pozisyonda can cekisiyor.
Buyrun bir de buradan yakin. Hala "bankaci" arkadaslar:  yinemi transfer! mutlaka diyeceklerdir. Biz de bikmadan usanmadan GS SK nun esas problemi olan ve Sirket Birlestirmek icin alinan banka kredilerinin dahi transfere yonlendirilmesinden yola cikarak kulup uyelerinin dikkatlerini verdigimiz orneklerle cekmeye calisacagiz.

Simdi bu iyimser arkadaslara bir kez daha hatirlatmak isterim. Manchester United'in bir zamanlar "dusler tiyatrosu" olan Old Trafford'ta artik bir trajedi oynanmakta. Dikkatinizi cekerim bir dunya markasi olmus piyasa degeri milyar dolarlari gecmis ve dunyanin en zenginlerinden oldugu bilinen bir kulupten bahsediyoruz. Yoksa Galatasaray Spor Kulubu gibi tarihinde ancak bir kez, o da bedelini agir odemek suretiyle bir tek Avrupa Kupasi kaldirmis ve son 10 yildir Avrupada esamesi bile okunmayan, yapilan yonetim yanlisliklari yuzunden ve hesapsizca etrafa savrulan kulubun fonlarinin artik odenebilme sinirinin otesinde olmaya baslamis bir kulup degil Manchester. 
Butun buyuklugune ragmen batmanin esigindeki Manchester sanki bize ders vermek amaciyla simdi de bir ilke imza atip Bono ihrac etti. Hani anli sanli bankacilarimiz sirketlerimizi birlestirip halka arzdan zengin olacagimizi ima ediyorlar ya! Manchester ornegi umarim biraz daha temkinli konusmalarini saglar. Zira koskoca dunya markasi Manchester United'in bonolari ilk iki hafta icinde alicilarina %6,5 zarar ettirdi.

Degerli Galatasaray'lilar, bankaci kardeslerim, artik asparagas haberlerden vaz gecip biraz olsun aklimizi basimiza alip kulubumuzun kurtulusunun gelirlerimizin giderlerimizden onde olmasi gerektigi gercegini gorelim. Surungentepe'nin ana yola 4km oldugunu ve asla ve asla yilda 78 milyon dolarlik bir gelir saglayamayacagini gorelim. 15 gunde bir mac gunu hasilatlarini, 52.000 kisilik stadin ancak 18 000 kisilik kismini pazarlayabildigimizi, sportif basarinin olmadigini, abuk sabuk transferlerin tum hiziyla devam ettigini (evet yine yeniden transfer Ocak ayinda gorusuruz), ekonomik krizin futbolu da vurabilecegini, insanlarin onumuzdeki donemlerde daha az para harcayabilecegini, 4km yolu yuruyerek gidip forma ve atki alabilecek  pek fazla "musteri" bulamayabilecegimizi ve TEK CARENIN kulubun mali yapisini disipline sokmak kisacasi UEFA kriterlerine uymak oldugunu artik anlayalim. Zaten uymazsakta uyduracaklar. Biline...

Sari Kirmizi sevgilerimle,



T.Tunc Uner
International Football Management
Fifa Player's Agent
Fifa Licence TFF 0009

47, Avenue du Jura
01210 Ferney-Voltaire/France

Tel/Fax:+33450992841
Mobile:+33646065060
       tuncuner@bluewin.ch
       tuncuner_fr@yahoo.fr

Mobile:+41796579969 (Switzerland)
Mobile:+221772232609 (Senegal)
Mobile:+380966355777 (Ukraine)

Meclisi Mebusan Yokusu No17/8
Findikli Beyoglu
34427 Istanbul/Turquie
Tel/Fax:+902122921875
Mobile:+905356647041
       tuncuner@gmail.com

Skype: tunc uner1184

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire